Wijn & spijs combinaties

Aardbeien
zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc.
met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese of Coteaux du Layon

Aïoli
strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence

Amandelen
droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge madeira

Anchovis
Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti
rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio

Aperitief
droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt
zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart
Auslese, Beerenauslese

Artisjokken
moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja

Asperges
Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling Kabinett

Aubergine
gevulde Côtes du Roussillon (Villages), Bandol

Avocado
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay

Barbecue
fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé

Biefstuk
tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec, Chileense Carmenere, Syrah Shiraz

Boeuf bourguignon
stevige rode Bourgogne

Bonenschotel
stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc

Bouillabaisse
stevige rosé of kruclassige witte uit de Provence of Spaanse rosado

Bresaola
Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad
Californische Chardonnay

Carpaccio
fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese

Cassoulet
stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors

Charcuterie
jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon

Chili con carne
stevige rode als Zinfandel of Shiraz

Chinees
aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir

Chocolade
zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry
droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel

Chorizo
tegelijk kruclassig en fruitig rode als Navarra of Pinotage

Coq au Vin
goede Pinot Noir

Couscous
droge rosé, kruclassige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode

Crème brulée
rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes
zoete mousserende wijn als Asti

Crudités
fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d´Alsace

Currie
wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer
rood: Shiraz, Rioja

Dim sum
fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett

Duif
volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend
algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz
met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese

Eieren
roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn

Fazant
mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint­Emilion

Foie gras
edelzoete wijnen als Vendanges Tarspanes uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port

Forel
Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis

Fruits de mer
Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rias Baixas), Vinho Verde

Fruitsalade
versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d´Asti, zoete Scheurebe

Gans
wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau
rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol

Gazpacho
Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon

Gehakt
Rhône, Minervois, Chianti

Goulash
stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel

Haas
stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero

Ham
Iberico: Fino of Amontillado sherry
Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring
frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry

Hummus
frisdroge Griekse witte wijn

Kalfslever
vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino

Kalfsvlees
wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland,
rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux

Kalfszwezerik
witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne

Kalkoen
grote keuze aan zowel rood als wit, op z´n Amerikaans met Zinfandel

Kip
alleskunner in wit en rood!

Konijn
elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais

Krab
complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne

Kreeft
grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of Chardonnay

Kwartel
mclassdelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)

Lam
goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja

Langoestine
Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry

Lasagne
Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuclass-Italiaanse Primitivo

Makreel
frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde

Mexicaans
stevige rode als Zinfandel

Mixed grill
jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais

Mosselen
lichte, droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio

Moussaka
ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint­Chinian etc.)

Noedels, Japanse
Fino sherry of halfdroge Riesling

Noten
versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven
aperitief: Fino of Manzanilla sherry
verwerkt: kruclassige rode uit bijv. Rhône of Provence

Oesters
Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux

Ossenstaart
krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz

Osso buco
tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir

Paddestoelen
rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend

Paella
stevige Spaanse of Zuclass-Franse rosé

Paling, gerookte
Fino sherry

Paprika, gevulde
pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen
wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pasta
roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon
vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d’Abruzzo, Rosso Piceno

Paté
fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn

Patrijs
rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Pizza
fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot

Quiche
droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille
rosé of stevig Zuclass-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel

Ree
stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Roerbak gebakken groenten met vis, kip of varkensvlees
frisse witte als Sauvignon, rosé

Salades
Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé

Sardines
frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen
witte Bourgogne, champagne

Slakken
frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé
kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir
vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay
zoet: Auslese, Noble Late Harvest

Stoofschotels
rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits
lam: Rhôte (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea,
wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne

Struisvogel
stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuclass-Afrika of Australië

Sushi
droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne

Tapas
droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rosé

Tarbot
gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay

Tempura
frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling

Thais
strakke Sauvignon Blanc

Tong (orgaan)
stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur­Champigny, Crus du Beaujolais

Tong (vis)
witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, witte Graves, Gavi

Tonijn
fruitige rode als Merlot of Pinot Noir

Uientaart
Alsace, Sauvignon

Varkensgebraad
wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro

Wild
Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn
wit: rijpe halfdroge Rheingau
rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm
wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace
rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld
gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool
Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis
stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône

Wijn & spijs combinaties

Aardbeien
zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc.
met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese of Coteaux du Layon

Aïoli
strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence

Amandelen
droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge madeira

Anchovis
Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti
rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio

Aperitief
droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt
zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart
Auslese, Beerenauslese

Artisjokken
moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja

Asperges
Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling Kabinett

Aubergine
gevulde Côtes du Roussillon (Villages), Bandol

Avocado
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay

Barbecue
fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé

Biefstuk
tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec, Chileense Carmenere, Syrah Shiraz

Boeuf bourguignon
stevige rode Bourgogne

Bonenschotel
stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc

Bouillabaisse
stevige rosé of kruclassige witte uit de Provence of Spaanse rosado

Bresaola
Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad
Californische Chardonnay

Carpaccio
fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese

Cassoulet
stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors

Charcuterie
jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon

Chili con carne
stevige rode als Zinfandel of Shiraz

Chinees
aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir

Chocolade
zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry
droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel

Chorizo
tegelijk kruclassig en fruitig rode als Navarra of Pinotage

Coq au Vin
goede Pinot Noir

Couscous
droge rosé, kruclassige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode

Crème brulée
rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes
zoete mousserende wijn als Asti

Crudités
fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d´Alsace

Currie
wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer
rood: Shiraz, Rioja

Dim sum
fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett

Duif
volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend
algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz
met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese

Eieren
roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn

Fazant
mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint­Emilion

Foie gras
edelzoete wijnen als Vendanges Tarspanes uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port

Forel
Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis

Fruits de mer
Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rias Baixas), Vinho Verde

Fruitsalade
versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d´Asti, zoete Scheurebe

Gans
wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau
rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol

Gazpacho
Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon

Gehakt
Rhône, Minervois, Chianti

Goulash
stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel

Haas
stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero

Ham
Iberico: Fino of Amontillado sherry
Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring
frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry

Hummus
frisdroge Griekse witte wijn

Kalfslever
vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino

Kalfsvlees
wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland,
rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux

Kalfszwezerik
witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne

Kalkoen
grote keuze aan zowel rood als wit, op z´n Amerikaans met Zinfandel

Kip
alleskunner in wit en rood!

Konijn
elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais

Krab
complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne

Kreeft
grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of Chardonnay

Kwartel
mclassdelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)

Lam
goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja

Langoestine
Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry

Lasagne
Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuclass-Italiaanse Primitivo

Makreel
frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde

Mexicaans
stevige rode als Zinfandel

Mixed grill
jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais

Mosselen
lichte, droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio

Moussaka
ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint­Chinian etc.)

Noedels, Japanse
Fino sherry of halfdroge Riesling

Noten
versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven
aperitief: Fino of Manzanilla sherry
verwerkt: kruclassige rode uit bijv. Rhône of Provence

Oesters
Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux

Ossenstaart
krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz

Osso buco
tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir

Paddestoelen
rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend

Paella
stevige Spaanse of Zuclass-Franse rosé

Paling, gerookte
Fino sherry

Paprika, gevulde
pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen
wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pasta
roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon
vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d’Abruzzo, Rosso Piceno

Paté
fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn

Patrijs
rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Pizza
fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot

Quiche
droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille
rosé of stevig Zuclass-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel

Ree
stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Roerbak gebakken groenten met vis, kip of varkensvlees
frisse witte als Sauvignon, rosé

Salades
Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé

Sardines
frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen
witte Bourgogne, champagne

Slakken
frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé
kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir
vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay
zoet: Auslese, Noble Late Harvest

Stoofschotels
rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits
lam: Rhôte (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea,
wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne

Struisvogel
stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuclass-Afrika of Australië

Sushi
droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne

Tapas
droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rosé

Tarbot
gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay

Tempura
frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling

Thais
strakke Sauvignon Blanc

Tong (orgaan)
stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur­Champigny, Crus du Beaujolais

Tong (vis)
witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, witte Graves, Gavi

Tonijn
fruitige rode als Merlot of Pinot Noir

Uientaart
Alsace, Sauvignon

Varkensgebraad
wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro

Wild
Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn
wit: rijpe halfdroge Rheingau
rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm
wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace
rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld
gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool
Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis
stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône