Rode wijn en gezondheid

De wonderlijke kracht van rode wijn

Rode wijn heeft een heilzame en geneeskrachtige werking op ons lichaam tenminste als men niet overdrijft in het drinken ervan, maar ja dat is met bijna alles zo, teveel is nooit goed. Rode wijn is een drank die door zijn aroma-, kleur-, geur- en smaakeigenschappen als genotmiddel overal ter wereld gedronken wordt. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van rode wijn zijn sinds decennia bekend, zelfs al bij de oude Grieken en de Romeinen kende men de heilzame werking van rode wijn. Men mag met zekerheid stellen dat het dagelijks drinken van enkele glazen rode wijn de kans op hart- en vaataandoeningen vermindert.

Een soepele prostaat:
Uit onderzoek onder 30.000 gezondheidsmedewerkers blijkt dat mensen die wijn drinken 70 procent minder kans hebben op prostaatkanker.

Een sterk hart:
Rode wijn beschermt tegen hart- en vaatziekten; de alcohol in wijn draagt ertoe bij dat bloedvaten gezond blijven en minder snel dichtslibben.

Minder kans op kanker:
Het positieve effect van wijn op hart- en vaatsysteem is bekend. Nu blijkt dat de wijndruif ook een beschermende functie heeft ter voorkoming van kanker. Op de buitenkant van de druif komt een schimmelcomponent voor, resveratrol, die bij muizen een sterk remmende werking blijkt te hebben op het ontstaan van kanker.

Geen dementie:
Bij een Frans onderzoek is aangetoond dat wijndrinken dementie kan voorkomen. Van een grote groep 65-plussers uit de omgeving van Bordeaux werd 3 jaar lang het eet- en leefpatroon gevolgd. Vergeleken met de niet-drinkers bleek de kans op het krijgen van dementie bij de wijndrinkers maar liefst 80% lager te liggen.

Minder kans op nierstenen:
Amerikaans onderzoek toont aan dat wijndrinkers 40 tot 60% minder kans hebben op nierstenen.

Een sterkere maag:
Wijndrinkers hebben 25 procent minder kans op ontstekingen aan de twaalfvingerige darm en aan het maagslijmvlies.

Minder kans op herseninfarct:
Onderzoeken in Amerika, Engeland en Spanje kwamen allemaal op hetzelfde uit: wijndrinken vermindert, sterker nog, halveert de kans op een herseninfarct. Het drinken van wijn gaat het verkalken en afsterven van bloedvatweefsel in de hersenen tegen.

Wijn scherpt de geest:
Wie een halve fles wijn per dag drinkt, heeft beter werkende hersenen dan geheelonthouders. Vooral vrouwen worden slimmer van alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College in Londen. Eén glas alcoholhoudende drank maakt een mens scherper, slimmer dan de niet-drinker.
Het onderzoek is gehouden onder 6000 Britse ambtenaren. De alcohol zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat maakt het cognitieve functioneren beter, zo bleek uit de rekensommen en taalopdrachten die de ambtenaren maakten. Dat het resultaat bij vrouwen sterker was dan bij mannen verklaren de onderzoekers met het feit dat vrouwen een andere stofwisseling hebben en dat ze alcohol sneller opnemen in hun bloed.

Vier jaar geleden kwamen Amerikaanse onderzoekers ook al tot de conclusie dat alcohol slim maakt. Zij roerden daarbij de discussie aan of je dergelijk nieuws moet publiceren. Het zou mensen inderdaad kunnen aanzetten tot drankmisbruik en mensen die gestopt zijn, kunnen laten terugvallen.

De stof “RESVERATROL”:
Resveratrol is een antioxidant die van nature voorkomt in druiven, rode wijn, moerbijen en pinda’s. Als polyfenol en antischimmel bestandsdeel van druiven en rode wijn wordt resveratrol vaak in verband gebracht met de goede gezondheid van de Fransen, ondanks een vrij vet dieet. Aan de universiteit van Ulm is met menselijke cellen bewezen dat Resveratrol er voor zorgt dat zogenaamde pre-vetcellen niet omgezet worden naar daadwerkelijke vetcellen, en dat vet minder snel wordt opgenomen. Ook blokkeert resveratrol de productie van twee cytokinen; stoffen die mogelijk obesitas-gerelateerde ziekten veroorzaken zoals diabetes en adervernauwing. Daarnaast zorgt resveratrol voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat er om bekend staat hartaanvallen te voorkomen.

  • Helpt bij overgewicht
  • Geeft meer energie
  • Verhoogt de vitaliteit
  • Goed voor hart en bloedvaten
  • Goed voor de bloeddruk
  • Goed voor het zenuwstelsel
  • Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen
  • Ondersteunt de stofwisseling
  • Ter bescherming tegen vrije radicalen
  • Antioxidant en celbeschermend

Resveratrol, een stof in rode druiven en daarom ook in rode wijn, zorgt er voor dat er minder vetcellen aangemaakt worden in je lichaam, en verkleint bovendien bestaande vetcellen. Dit blijkt uit een Duits onderzoek naar de stof. Mogelijk kan Resveratrol in de toekomst gebruikt worden als de basis van een middel tegen obesitas.

Rode wijn en gezondheid

De wonderlijke kracht van rode wijn

Rode wijn heeft een heilzame en geneeskrachtige werking op ons lichaam tenminste als men niet overdrijft in het drinken ervan, maar ja dat is met bijna alles zo, teveel is nooit goed. Rode wijn is een drank die door zijn aroma-, kleur-, geur- en smaakeigenschappen als genotmiddel overal ter wereld gedronken wordt. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van rode wijn zijn sinds decennia bekend, zelfs al bij de oude Grieken en de Romeinen kende men de heilzame werking van rode wijn. Men mag met zekerheid stellen dat het dagelijks drinken van enkele glazen rode wijn de kans op hart- en vaataandoeningen vermindert.

Een soepele prostaat:
Uit onderzoek onder 30.000 gezondheidsmedewerkers blijkt dat mensen die wijn drinken 70 procent minder kans hebben op prostaatkanker.

Een sterk hart:
Rode wijn beschermt tegen hart- en vaatziekten; de alcohol in wijn draagt ertoe bij dat bloedvaten gezond blijven en minder snel dichtslibben.

Minder kans op kanker:
Het positieve effect van wijn op hart- en vaatsysteem is bekend. Nu blijkt dat de wijndruif ook een beschermende functie heeft ter voorkoming van kanker. Op de buitenkant van de druif komt een schimmelcomponent voor, resveratrol, die bij muizen een sterk remmende werking blijkt te hebben op het ontstaan van kanker.

Geen dementie:
Bij een Frans onderzoek is aangetoond dat wijndrinken dementie kan voorkomen. Van een grote groep 65-plussers uit de omgeving van Bordeaux werd 3 jaar lang het eet- en leefpatroon gevolgd. Vergeleken met de niet-drinkers bleek de kans op het krijgen van dementie bij de wijndrinkers maar liefst 80% lager te liggen.

Minder kans op nierstenen:
Amerikaans onderzoek toont aan dat wijndrinkers 40 tot 60% minder kans hebben op nierstenen.

Een sterkere maag:
Wijndrinkers hebben 25 procent minder kans op ontstekingen aan de twaalfvingerige darm en aan het maagslijmvlies.

Minder kans op herseninfarct:
Onderzoeken in Amerika, Engeland en Spanje kwamen allemaal op hetzelfde uit: wijndrinken vermindert, sterker nog, halveert de kans op een herseninfarct. Het drinken van wijn gaat het verkalken en afsterven van bloedvatweefsel in de hersenen tegen.

Wijn scherpt de geest:
Wie een halve fles wijn per dag drinkt, heeft beter werkende hersenen dan geheelonthouders. Vooral vrouwen worden slimmer van alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College in Londen. Eén glas alcoholhoudende drank maakt een mens scherper, slimmer dan de niet-drinker.
Het onderzoek is gehouden onder 6000 Britse ambtenaren. De alcohol zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat maakt het cognitieve functioneren beter, zo bleek uit de rekensommen en taalopdrachten die de ambtenaren maakten. Dat het resultaat bij vrouwen sterker was dan bij mannen verklaren de onderzoekers met het feit dat vrouwen een andere stofwisseling hebben en dat ze alcohol sneller opnemen in hun bloed.

Vier jaar geleden kwamen Amerikaanse onderzoekers ook al tot de conclusie dat alcohol slim maakt. Zij roerden daarbij de discussie aan of je dergelijk nieuws moet publiceren. Het zou mensen inderdaad kunnen aanzetten tot drankmisbruik en mensen die gestopt zijn, kunnen laten terugvallen.

De stof “RESVERATROL”:
Resveratrol is een antioxidant die van nature voorkomt in druiven, rode wijn, moerbijen en pinda’s. Als polyfenol en antischimmel bestandsdeel van druiven en rode wijn wordt resveratrol vaak in verband gebracht met de goede gezondheid van de Fransen, ondanks een vrij vet dieet. Aan de universiteit van Ulm is met menselijke cellen bewezen dat Resveratrol er voor zorgt dat zogenaamde pre-vetcellen niet omgezet worden naar daadwerkelijke vetcellen, en dat vet minder snel wordt opgenomen. Ook blokkeert resveratrol de productie van twee cytokinen; stoffen die mogelijk obesitas-gerelateerde ziekten veroorzaken zoals diabetes en adervernauwing. Daarnaast zorgt resveratrol voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat er om bekend staat hartaanvallen te voorkomen.

  • Helpt bij overgewicht
  • Geeft meer energie
  • Verhoogt de vitaliteit
  • Goed voor hart en bloedvaten
  • Goed voor de bloeddruk
  • Goed voor het zenuwstelsel
  • Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen
  • Ondersteunt de stofwisseling
  • Ter bescherming tegen vrije radicalen
  • Antioxidant en celbeschermend

Resveratrol, een stof in rode druiven en daarom ook in rode wijn, zorgt er voor dat er minder vetcellen aangemaakt worden in je lichaam, en verkleint bovendien bestaande vetcellen. Dit blijkt uit een Duits onderzoek naar de stof. Mogelijk kan Resveratrol in de toekomst gebruikt worden als de basis van een middel tegen obesitas.