Wijn en het hart

Rode wijn is goed voor het hart

Al meer dan vijfendertig jaar zijn er tal van studies verricht in verschillende westerse landen (Frankrijk, Denemarken, de Verenigde Staten). En allemaal komen ze tot dezelfde conclusie. Mensen die geregeld een matige hoeveelheid wijn drinken, worden minder geconfronteerd met hart- en vaataandoeningen.

Minder bekend maar minstens even interessant: wijn helpt om een nieuw hartinfarct te voorkomen bij wie al eerder een hartaanval heeft gehad. Een onderzoek uit 2002 bij patiënten die al een hartaanval hadden gehad, toonde aan dat de kans op een nieuw infarct 60 procent lager lag bij de patiënten die dagelijks twee glazen rode wijn dronken dan bij de patiënten die enkel water dronken.

Onlangs publiceerde het American Journal of Clinical Nutrition een onderzoek over ‘resveratrol’, een polyfenol die vooral in de schil van blauwe druiven zit en een positief effect heeft op ons hart- en bloedvatenstelsel. ABCGezondheid.nl schrijft dat resveratrol de lichaamseigen antioxidanten in het bloed verhoogt en de bloedvaten doet ontspannen (verwijden). Op die manier wordt de bloedstroom (onder andere naar onze hersenen) verbeterd en neemt de zuurstofopname toe.

In het onderzoek mochten gezonde volwassenen 21 dagen op rij dagelijks ongeveer een derde fles (circa 2 glaasjes) rode wijn opdrinken. Na deze periode bleek dat ze een significante stijging van endotheliale cellen vertoonden. Dit zijn cellen die aan de binnenkant van onze bloedvaten zitten en die ervoor zorgen dat ons bloedvatenstelsel gezond blijft. Zij controleren onze bloeddruk, lossen bloedproppen op en vormen nieuwe bloedvaten. Onze endotheliale cellen zijn dus belangrijk, maar behoorlijk fragiel: hoge cholesterolwaarden zorgen ervoor dat dit dunne beschermende laagje barsten kan gaan vertonen, zodat cholesterol en vet zich kunnen gaan opstapelen. Hierdoor ontstaan vaatvernauwingen die onze bloeddoorstroming hinderen. Beroerten en hart- en vaatziekten zijn hiervan de bekende gevolgen.

Onze endotheliale cellen kunnen dus best wat hulp gebruiken. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een gezond eetpatroon zijn essentieel. Ook resveratrol is een stof die de creatie van endotheliale cellen stimuleert en die de cellen behoedt voor schade, meldt Wazzup Natuurgeneeskunde. Resveratrol zou bovendien kanker helpen voorkomen, bericht Wikipedia. Een glaasje rode wijn drinken kan op deze manier als ‘gezond’ worden beschouwd. Overigens hoeft u het niet bij rode wijn te houden: resveratrol vindt u bijvoorbeeld ook nog in veenbessen en pindanoten.

De concentratie resveratrol in rode wijn is sterk afhankelijk van de druivensoort, geografische locatie en blootstelling aan schimmelinfecties. Ook de duur van de fermentatietijd bij de creatie van de rode wijn, is van belang. Fermentatie is het proces waarbij de suikers in het sap worden omgezet in alcohol, met behulp van gist. Doorgaans bevatten wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden (zoals bv Chili, Australië en Argentinië) meer resveratrol dan wijnen uit onder meer Frankrijk.

Samenvattend kan worden gesteld dat de consumptie van twee of drie glazen wijn per dag ons leven verlengt en veraangenaamt, maar dat regelmatig overmatig gebruik ons lichaam kan schaden.

Wijn en het hart

Rode wijn is goed voor het hart

Al meer dan vijfendertig jaar zijn er tal van studies verricht in verschillende westerse landen (Frankrijk, Denemarken, de Verenigde Staten). En allemaal komen ze tot dezelfde conclusie. Mensen die geregeld een matige hoeveelheid wijn drinken, worden minder geconfronteerd met hart- en vaataandoeningen.

Minder bekend maar minstens even interessant: wijn helpt om een nieuw hartinfarct te voorkomen bij wie al eerder een hartaanval heeft gehad. Een onderzoek uit 2002 bij patiënten die al een hartaanval hadden gehad, toonde aan dat de kans op een nieuw infarct 60 procent lager lag bij de patiënten die dagelijks twee glazen rode wijn dronken dan bij de patiënten die enkel water dronken.

Onlangs publiceerde het American Journal of Clinical Nutrition een onderzoek over ‘resveratrol’, een polyfenol die vooral in de schil van blauwe druiven zit en een positief effect heeft op ons hart- en bloedvatenstelsel. ABCGezondheid.nl schrijft dat resveratrol de lichaamseigen antioxidanten in het bloed verhoogt en de bloedvaten doet ontspannen (verwijden). Op die manier wordt de bloedstroom (onder andere naar onze hersenen) verbeterd en neemt de zuurstofopname toe.

In het onderzoek mochten gezonde volwassenen 21 dagen op rij dagelijks ongeveer een derde fles (circa 2 glaasjes) rode wijn opdrinken. Na deze periode bleek dat ze een significante stijging van endotheliale cellen vertoonden. Dit zijn cellen die aan de binnenkant van onze bloedvaten zitten en die ervoor zorgen dat ons bloedvatenstelsel gezond blijft. Zij controleren onze bloeddruk, lossen bloedproppen op en vormen nieuwe bloedvaten. Onze endotheliale cellen zijn dus belangrijk, maar behoorlijk fragiel: hoge cholesterolwaarden zorgen ervoor dat dit dunne beschermende laagje barsten kan gaan vertonen, zodat cholesterol en vet zich kunnen gaan opstapelen. Hierdoor ontstaan vaatvernauwingen die onze bloeddoorstroming hinderen. Beroerten en hart- en vaatziekten zijn hiervan de bekende gevolgen.

Onze endotheliale cellen kunnen dus best wat hulp gebruiken. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een gezond eetpatroon zijn essentieel. Ook resveratrol is een stof die de creatie van endotheliale cellen stimuleert en die de cellen behoedt voor schade, meldt Wazzup Natuurgeneeskunde. Resveratrol zou bovendien kanker helpen voorkomen, bericht Wikipedia. Een glaasje rode wijn drinken kan op deze manier als ‘gezond’ worden beschouwd. Overigens hoeft u het niet bij rode wijn te houden: resveratrol vindt u bijvoorbeeld ook nog in veenbessen en pindanoten.

De concentratie resveratrol in rode wijn is sterk afhankelijk van de druivensoort, geografische locatie en blootstelling aan schimmelinfecties. Ook de duur van de fermentatietijd bij de creatie van de rode wijn, is van belang. Fermentatie is het proces waarbij de suikers in het sap worden omgezet in alcohol, met behulp van gist. Doorgaans bevatten wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden (zoals bv Chili, Australië en Argentinië) meer resveratrol dan wijnen uit onder meer Frankrijk.

Samenvattend kan worden gesteld dat de consumptie van twee of drie glazen wijn per dag ons leven verlengt en veraangenaamt, maar dat regelmatig overmatig gebruik ons lichaam kan schaden.