Wijn en hoofdpijn

Met name het drinken van rode wijn kan bij personen die daarvoor gevoelig zijn soms hoofdpijn uitlokken. De typische Rode wijn hoofdpijn ontstaat binnen 2 uur na het drinken van slechts 2 of minder glazen rode wijn, De hoofdpijn lijkt het meest op migraine en gaat soms gepaard met opvliegingen. Ten onrechte wordt sulfiet voor de hoofdschuldige aangezien. Hoewel wijn inderdaad kleine hoeveelheden sulfiet bevat, veroorzaakt dit slechts zelden hoofdpijn en dan nog uitsluitend bij personen die hypergevoelig zijn voor sulfiet.

Bij het merendeel wordt de hoofdpijn veroorzaakt door andere stoffen in de wijn, n.l. de zogenaamde biogene aminen (waaronder histamine, tyramine, phenylethylamine en putrescine), die overigens ook kunnen voorkomen in andere voedingsstoffen, met name in oude kaas. Deze aminen zijn vasoactief, dat wil zeggen: zij kunnen o. a. verwijding van de bloedvaten in het hoofd veroorzaken, waardoor migraine ontstaat. Onder normale omstandigheden worden biogene aminen die wij via eten of drinken binnen krijgen voor het grootste deel in de darmen onschadelijk gemaakt. Bij sommige mensen werkt dit “verdedigingsmechanisme” echter onvoldoende en ook bepaalde soorten medicijnen, zoals bijvoorbeeld antidepressiva, kunnen een negatieve invloed uitoefenen. Rode wijnen bevatten meer biogene aminen dan witte wijnen.

Wat betreft de rode wijnen zijn er ook weer verschillen. Hoe groot de hoeveelheid biogene aminen is die in wijn voorkomt, hangt af van de druivensoort, de grond waarop de druif werd verbouwd en de gist- en bacteriestammen die bij de fermentatie waren betrokken. Omdat in Pinot Noir meer aminozuren voorkomen, bevatten deze wijnen meer aminen dan Cabernet Sauvignon.

Bij gevoelige personen veroorzaakt de ene soort wijn wel en de andere soort wijn geen hoofdpijn, afhankelijk van de hoeveelheid aminen. Vaak hebben mensen zelf al ontdekt welke wijn goed valt en welke niet. Het is dan verstandig om van de “veilige wijn” een voorraad voor eigen gebruik aan te leggen!

De hoofdpijn die hoort bij een “kater” heeft een heel andere oorzaak en komt niet alleen voor na het drinken van rode wijn, maar na misbruik van alle alcoholhoudende dranken.
De klachten treden veel later op dan bij rode wijn hoofdpijn en worden veroorzaakt door overmatig gebruik. De kans op een kater kan worden beperkt door de alcoholconsumptie te combineren met eten, er flink wat water bij te drinken en niet in de laatste plaats door matig gebruik!

Wijn en hoofdpijn

Met name het drinken van rode wijn kan bij personen die daarvoor gevoelig zijn soms hoofdpijn uitlokken. De typische Rode wijn hoofdpijn ontstaat binnen 2 uur na het drinken van slechts 2 of minder glazen rode wijn, De hoofdpijn lijkt het meest op migraine en gaat soms gepaard met opvliegingen. Ten onrechte wordt sulfiet voor de hoofdschuldige aangezien. Hoewel wijn inderdaad kleine hoeveelheden sulfiet bevat, veroorzaakt dit slechts zelden hoofdpijn en dan nog uitsluitend bij personen die hypergevoelig zijn voor sulfiet.

Bij het merendeel wordt de hoofdpijn veroorzaakt door andere stoffen in de wijn, n.l. de zogenaamde biogene aminen (waaronder histamine, tyramine, phenylethylamine en putrescine), die overigens ook kunnen voorkomen in andere voedingsstoffen, met name in oude kaas. Deze aminen zijn vasoactief, dat wil zeggen: zij kunnen o. a. verwijding van de bloedvaten in het hoofd veroorzaken, waardoor migraine ontstaat. Onder normale omstandigheden worden biogene aminen die wij via eten of drinken binnen krijgen voor het grootste deel in de darmen onschadelijk gemaakt. Bij sommige mensen werkt dit “verdedigingsmechanisme” echter onvoldoende en ook bepaalde soorten medicijnen, zoals bijvoorbeeld antidepressiva, kunnen een negatieve invloed uitoefenen. Rode wijnen bevatten meer biogene aminen dan witte wijnen.

Wat betreft de rode wijnen zijn er ook weer verschillen. Hoe groot de hoeveelheid biogene aminen is die in wijn voorkomt, hangt af van de druivensoort, de grond waarop de druif werd verbouwd en de gist- en bacteriestammen die bij de fermentatie waren betrokken. Omdat in Pinot Noir meer aminozuren voorkomen, bevatten deze wijnen meer aminen dan Cabernet Sauvignon.

Bij gevoelige personen veroorzaakt de ene soort wijn wel en de andere soort wijn geen hoofdpijn, afhankelijk van de hoeveelheid aminen. Vaak hebben mensen zelf al ontdekt welke wijn goed valt en welke niet. Het is dan verstandig om van de “veilige wijn” een voorraad voor eigen gebruik aan te leggen!

De hoofdpijn die hoort bij een “kater” heeft een heel andere oorzaak en komt niet alleen voor na het drinken van rode wijn, maar na misbruik van alle alcoholhoudende dranken.
De klachten treden veel later op dan bij rode wijn hoofdpijn en worden veroorzaakt door overmatig gebruik. De kans op een kater kan worden beperkt door de alcoholconsumptie te combineren met eten, er flink wat water bij te drinken en niet in de laatste plaats door matig gebruik!